Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Має бути повна готовність до розвитку будь-яких сценаріїв ситуації

2 березня 2010 - 11:17

Таке завдання поставив перед центральними та місцевими органами виконавчої влади перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов під час селекторної наради щодо запобігання можливим затопленням внаслідок весняних паводків. У заході взяв участь перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Бережний.

- Краще зробити все, щоб не допустити наслідків стихії, ніж витрачати мільярди для боротьби з цими наслідками, - зазначив Олександр Турчинов. - Саме тому від ефективних дій як центральних органів виконавчої влади, так і місцевої влади, місцевих адміністрацій, залежить спокійна, стабільна ситуація в нашій країні.

Селекторна нарада проводилася одночасно із засіданням урядової комісії з координації дій щодо запобігання можливому затопленню територій.

Перший віце-прем'єр-міністр підкреслив, що місцеві органи влади мають контролювати санітарно-епідемічну ситуацію в окремих підтоплених населених пунктах, вирішувати проблеми, пов'язані з забезпеченням питною водою тощо.

Як заявив на селекторній нараді начальник Укргідрометцентру Микола Кульбіда, до підвищеної небезпеки внаслідок активізації весняних процесів, пов'язаних з високою температурою атмосферного повітря і таненням снігів, слід готуватися орієнтовно в третій декаді березня.

Він повідомив, що з середини грудня до середини лютого на території країни випало від двох до 2,5 норм опадів, що суттєво впливає на прогноз рівня весняного водопілля. На сьогодні у деяких регіонах України уже відбулося сходження снігового покриву. Завдяки потеплінню і частковому таненню снігу відбуваються підйоми рівня води практично на всіх річках в країні.

Міністр з питань надзвичайних ситуацій Володимир Шандра повідомив, що його відомство контролює реалізацію заходів, передбачених Планом дій центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо підготовки та пропуску льодоходу, повені та паводків у 2010 році. Для цього створено штаб, який працює в цілодобовому режимі.

У МНС приведено в готовність до дій за призначенням 21260 рятувальників та близько 650 одиниць техніки, у тому числі плавзасоби, літаки та вертольоти. Також сформовано 27 піротехнічних груп в кожній області, які вже працюють для знищення заторів на річках, що призводить до пониження рівня води в них.

Володимир Шандра поставив завдання місцевим органам виконавчої влади забезпечити сталу роботу насосних станцій, ліквідувати відсутність або захаращення дренажних систем та водовідвідних каналів, розчистити від сміття русла річок, укріпити береги річок, захисних дамб та гідротехнічних споруд.

Під час спілкування з керівниками проблемних регіонів – АР Крим, Волинської, Дніпропетровської, Київської, Луганської, Миколаївської, Херсонської та Сумської областей – Олександр Турчинов дав доручення вжити необхідні заходи, зокрема, вирішити питання додаткового фінансування. Також він підкреслив, що для запобігання загрозі можливого затоплення територій треба мобілізувати й місцеві фінанси.

Коментуючи підсумки селекторної наради, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Запорізької облдержадміністрації Володимир Янько зазначив, що всі ці питання щодо нашої області обговорено ще раніше на засіданні постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, а також вжито необхідні заходи.

- Звичайно, все у плані передбачити неможливо, але ми уточнюємо в робочому порядку, - повідомив посадовець. - Крім рішень комісії, ми щоденно направляємо циркулярні листи у міста та райони області, служби цивільної оборони для уточнення різних питань. Завдяки вжитим заходам, сприятливій погодній ситуації та напрацюванням минулих років у нашому регіоні стан поки що нормальний.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів